Nakup, uporaba in rudarjenje bitcoin-ov in uporaba se lahko za nove uporabnike sprva zdita nekoliko zapletena. Tukaj je pripravljenih nekaj odgovorov na najpogosteje postavljena vprašanja.

Kdaj je pravi čas za nakup?

Cena bitcoin-a se spreminja vsako sekundo in je odvisna od ponudbe in povpraševanja. Časa, ki bi bil najbolj primeren za nakup se tako ne da napovedati vnaprej.

Najbolje je, da za spremljanje cene uporabiš orodji kot Bitcoin Wisdom ali Cryptowatch.

Zakaj nakup traja tako dolgo?

Zaradi čakanja na bitcoine po nakupu ponavadi pride zaradi izbranega plačilnega sredstva in ne zaradi Bitcoin-a.

Transakcije se lahko v omrežju Bitcoin potrdijo v manj kot eni uri, med tem ko lahko prenos sredstev z uporabo bančnega nakazila traja tudi do 5 dni.

Dokler transakcija za nakup ni potrjena vaši kripto kovanci ne bodo vidni v vaši denarnici.

Ali lahko bitcoine tudi prodam?

Seveda! Večina menjalnic, ki omogoča nakup, omogoča tudi prodajo. Seveda bodo kot posrednik zaračunali provizijo.

Kdo lahko kupi bitcoine?

Za nakup in uporabo kripto valut ne potrebujete posebnega dovoljenja. Uporaba in trgovanje sta v večini držav dovoljeni.

Ali je bolje kupiti fizične bitcoin kovance?

Takšni kripto kovanci so dejanski kovanci, ki imajo vgravirano QR kodo. Sam nakup takšnih kovancev odsvetujem, saj lahko hitro pride do goljufije in izgube celotne vrednosti.

Morda si marsikdo misli, da je bolje imeti kovanec v roki kot v digitalni denarnici in morda je to res. A prodajalcu takšnega kovanca morate popolnoma zaupati, saj vedno obstaja verjetnost, da je ustvaril kopijo zasebnega ključa.

To mu omogoča, da lahko kadarkoli prenese vrednost iz vašega kovanca v svojo denarnico, kar pomeni, da lahko vaš kovanec ob nakupu in preverjanju vrednosti resnično vsebuje obljubljene bitcoine. A prodajalec lahko brez vaše vednosti čez dan, dva ali tudi kasneje vse prenese k sebi.

V primeru, da se odločite za nakup takšnega kovanca, svetujem, takojšen prenos vrednosti v varno denarnico.

Ali lahko kupim manj kot 1 bitcoin?

Seveda! Vrednost bitcoin-ov se lahko zapisuje z do 8 decimalkami. Kar pomeni, da se lahko 1 bitcoin razdeli na 100,000,000 delov. Vsaka takšna enota se imenuje satoshi.

Večina menjalnic in posrednikov omogoča nakup bitcoinov v vrednosti 5€ in več.

Kaj pa rudarjenje?

Čas, ko se je delo bitcoine in tudi ostale kripto valute rudariti z normalnimi/pisarniškimi računalniki je že dolgo minil. Danes se za rudarjenje uporabljaja specializirana računalniška oprema.

Vse skupaj lahko primerjamo z iskanjem zlata. Za iskanje potrebujete opremo in čas, zato se večina ljudi odloča za nakup in ne za iskanje. Pri bitcoin-u ni nič drugače.

Če te zanima rudarjenje si preberi “Kako rudariti kripto valute“.

Ali potrebujem bitcoin račun?

Za uporabo bitcoino ne potrebujete računa. Namesto tega potrebujete bitcoin denarnico, kamor shranite svoje kovance.

Poznamo več različnih vrst denarnic, ki se razlikujejo tudi po stopnji varnosti, ki jo ponujajo. Preberi si več o denarnicah za kripto valute.

Zakaj moram pred nakupom alt-kovancev kupiti bitcoin?

Bitcoin deluje kot nekakšna “rezervna” valuta za ostale kripto kovance. Možnost nakupa ostalih kripto valut, ne da bi pred tem kupili bitcoin-e in jih nato menjali v željeno alt-valuto je manj verjetna. Glaven razlog je ta, da se z bitcoinom trguje v vseh menjalnicah. Tako se večina trgovanj z alt-valutami opravi z bitcoin-i in ne fiat valutami, kot npr. EUR ali USD.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!