Nedolžen bitcoin

Bitcoin al drugi alt-kovanci se smatrajo za nedolžnega (Virgin bitcoin) dokler prvič ne zamenjajo lastnika. Kripto kovanec je nedolžen samo dokler je v denarnici rudarja.

uBTC

En mikrobitokin (0.000001 BTC)

Transakcijska provizija

V omrežju Bitcoin so transakcijske provizije pristojbine, ki jih obdeluje in prejme rudar, ki uspešno ustvarja nov transakcijski blok v blokovni bazi.

Digitalni žeton (Token)

Token ali digitalni žeton lahko predstavlja katero koli vrsto blaga ali sredstva, s katerim se lahko trguje.

Testnet

Alternativna blokovni bazi za bitcoin, ki se uporablja izključno za namene testiranja.

Ločeno pričevanje (SegWit)

Ločeno pričevanje (ang. Segregated Witness) ali SegWit na kratko, je sprememba, ki je bila izvedena v omrežju Bitcoin 1. avgusta, da bi odpravila več zaznanih pomanjkljivosti, vključno z omejitvijo velikosti posameznega bloka.

Ta omejitev velikosti 1 MB je bila resna omejitev razširljivosti Bitcoina in je bila točka številnih nesoglasij v skupnosti. Kot rešitev je bilo predlaganih več rešitev z različnimi pristopi, vključno s trdo razčlenitvijo (Hard Fork), ki je pripeljala do razvoja valute Bitcoin Cash.

SegWit je bil uspešno aktiviran v omrežju Bitcoin 24. avgusta z mehko razčlenitvijo v bloku 481,824. Ker je šlo za mehko razčlenitev, nihče ni bil prisiljen v posodobitev svoje programske opreme. Transakcije, ki niso v skladu SegWit, bodo še vedno potekale kot običajno.

Ključni element ločenega pričevanja je sprememba načina obdelave transakcij, predvsem, kako se uporabljajo digitalni podpisi. SegWit omogoča, da se podatki o podpisu odstranijo iz dejanske transakcije Bitcoin in se preselijo v drug del bloka. Tako sprosti prostor znotraj bloka, kar omogoča zapis več transakcij v en blok. Ta sprostitev prostora je glavni razlog za uporabo SigWit-a.

Druga korist SegWit-a je, da lahko v omrežju Bitcoin obravnava in reši ranljivost v transakciji, pri kateri bi lahko napadalec spremenil unikatni ID transakcije, preden se potrdi ta potrdi v blokovni bazi.

Scamcoin

Izraz za kriptokotovitve, ki so zasnovane tako, da bi ustvarjalci hitro zaslužili in sčasoma nato izginejo skupaj z vsemi investicijami.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto je avtor načrta (white paper) “Bitcoin: sistem elektronskega denarnega sistema za kolegialnike (ang. Bitcoin: A Peer to Peer Electronic Cash System)”. Danes nihče ne ve, kdo je Satoshi Nakamoto ali celo če je ena oseba ali skupina ljudi.

Satoshi

Najmanjša možna enota bitcoin valute (0,00000001 BTC).

QR koda

Dvodimenzionalna črtna koda, ki se lahko uporablja za shranjevanje in pridobivanje informacij.Pri kripto valutah se QR koda redno uporabljajo za predstavljanje in izmenjavo naslovov digitalnih denarnic. QR koda omogoča preprost način deljenja naslova digitalnih denarnic z drugimi.

Orphan Block

Veljaven blok, ki ni del glavne blokovne baze. To se lahko zgodi, ko dva rudarja hkrati najdeta blok ali ko napadalec skuša obrniti transakcije. Transakcije, ki se dodajo v orphan blok, se prenesejo za uspešno obdelavo v kasnejši blok.

Peer-to-Peer / P2P

Peer-to-Peer (P2P) je vrsta računalniške arhitekture, v kateri imajo vsi udeleženci enake privilegije in avtoritete, ter lahko neposredno komunicirajo drug z drugim.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!