Ločeno pričevanje (SegWit)

470 Views

Ločeno pričevanje (ang. Segregated Witness) ali SegWit na kratko, je sprememba, ki je bila izvedena v omrežju Bitcoin 1. avgusta, da bi odpravila več zaznanih pomanjkljivosti, vključno z omejitvijo velikosti posameznega bloka.

Ta omejitev velikosti 1 MB je bila resna omejitev razširljivosti Bitcoina in je bila točka številnih nesoglasij v skupnosti. Kot rešitev je bilo predlaganih več rešitev z različnimi pristopi, vključno s trdo razčlenitvijo (Hard Fork), ki je pripeljala do razvoja valute Bitcoin Cash.

SegWit je bil uspešno aktiviran v omrežju Bitcoin 24. avgusta z mehko razčlenitvijo v bloku 481,824. Ker je šlo za mehko razčlenitev, nihče ni bil prisiljen v posodobitev svoje programske opreme. Transakcije, ki niso v skladu SegWit, bodo še vedno potekale kot običajno.

Ključni element ločenega pričevanja je sprememba načina obdelave transakcij, predvsem, kako se uporabljajo digitalni podpisi. SegWit omogoča, da se podatki o podpisu odstranijo iz dejanske transakcije Bitcoin in se preselijo v drug del bloka. Tako sprosti prostor znotraj bloka, kar omogoča zapis več transakcij v en blok. Ta sprostitev prostora je glavni razlog za uporabo SigWit-a.

Druga korist SegWit-a je, da lahko v omrežju Bitcoin obravnava in reši ranljivost v transakciji, pri kateri bi lahko napadalec spremenil unikatni ID transakcije, preden se potrdi ta potrdi v blokovni bazi.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!