Kratka zgodovina strojne opreme za rudarjenje valute bitcoin

Ni še tako dolgo, ko je bil za rudarjenje kripto valute bitcoin potreben normalen računalnik, katerega moč ni presegala zmožnosti računalnikov, ki jih imamo danes doma. Takrat so bili rudarji v večini računalniški zanesenjaki in hobi kriptografi.

cpu rudarjenje
Vsem dobro poznana nalepka

Leta 2009, ko se je pojavilo omrežje Bitcoin in z njim prvi rudarji, ki so za “iskanje” kovancev uporabljali procesorko moč (CPU), je bila “nagrada” za odkrit blok 50 bitcoin-ov (BTC). V tistem času si lahko na dan z malo močnejšim računalnikom narudaril bitcoine v vrednosti okoli 3€. Težavnost rudarjenja (količina procesorske moči, ki je potrebna) je bila zelo nizka in takrat so ljudje za igranje iger še uporabljali grafične karte in ne kartonastih škatel kamor vstavimo telefon. A stvari so se v manj kot desetih letih zelo spremenile.

Read More

Tudi Samsung vstopa v svet rudarjenja kripto valut

Po ogromnem povečanju dobička v letu 2017 je Samsung za leto 2018 napovedal vstop v svet rudarjenja kripto valut.

Samsung je tudi uradno potrdil, da nameravajo pričeti s proizvodnjo strojne opreme, ki bo namenjena izključno rudarjenju kripto valut, kot npr. bitcoin in ethereum. Cena za zdaj še ni znana, bi pa naj po nekaterih informacijah po svoji zmogljivosti prekašal tudi najmočnejše grafične karte (GPU), kot je Nvidia 1080. Samusungu bo to omogočilo tudi vstop na kitajski trgi ASIC rudarjenja.

Read More

Ali rudarjenje res porabi toliko elektrike?

Zadnje čase se govori o veliki porabi elektrike, ki je potrebna za rudarjenje kripto kovancev. Ampak ali je res, da v primerjavi z ostalimi plačilnimi sistemi porabi toliko več elektrike?

Računalniki za rudarjenje kripto valut imajo res višjo porabo kot pisarniški računalniki, saj za preračunavanje matematičnih algoritmov, ki so potrebni za odkrivanje/rudarjenje kripto kovancev, potrebujejo večjo moč. V večini primerov imajo računalniki namenjeni rudarjenju kripto valut (ang. cryptocoin mining rigs) več grafičnih kart in tako večjo GPU moč. Računalniki, ki jih postavljam imajo porabo nekje med 700 – 200W. Vse je odvisno od števila grafičnih kart in vrsti kripto valit, ki jih tak računalnik rudari.

Read More

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!