kaj je rudarjenje kripto valut

Kaj je rudarjenje kripto valut?

Rudarjenje kripto valut vključuje dve funkciji oz. nalogi, ki jih rudarji opravljajo in sicer:

  • Dodajanje transakcij v blokovno bazo (ang. blockchain),
  • Sproščanje novih kovancev.

Vsak blok, ki ga dodajo rudarji, mora vsebovati dokazilo o delu (ang. proof-of-work ali PoW).

Za rudarjenje kriptovalut potrebujemo računalnik in poseben program, ki rudarjem pomaga pri reševanju zapletenih matematičnih problemov, ki so potrebni za odkrivanje novih kripto kovancev. Rudarji poskušajo v rednih intervalih rešiti blok, ki vsebuje transakcijske podatke z uporabo kriptografskih hash funkcij. Kriptografija je tehnika, ki se je razvila med drugo svetovno vojno in uporablja elemente računalništva in matematične teorije. Med vojno so kriptografijo uporabljali za varen prenos podatkov in informacij. V svetu kripto valut se uporablja za varnen prenos podatkov in denarja na spletu.

Read More

Kako delujejo kripto valute

Kako delujejo kriptovalute?

Kripto valute za delovanje in procesiranje transakcij uporabljajo blokovno bazo (ang. blockchain). Blokovna baza oz blockchain bi lahko primerjali z mnogo knjigami oz dokumenti, ki se v popolnoma enaki obliki pojavljajo na več mestih. Blokovna baza se tako v enaki obliki pojavlja na računalnikih po svetu. Vedno posodobljena različica te baze je vedno na voljo vsem imetnikom in uporabnikom kripto kovancev.

Read More

Kaj so kripto valute

Kaj so kripto valute?

Kripto valute so v večini primerov varna in anonimna oblika digitalna denarja. Kripto valute za delovanje uporabljajo kriptografijo. Kriptografija je proces, ki se uporablja za pretvorbo čitljivih podatkov v skoraj nezlomljivo (uncrackable) obliko znakov. Kljub anonimnosti se lahko ta skupek znakov uporabi za sledenje in preverjanje stanja vsakega nakupa oz. prenosa kripto kovancev med digitalnimi denarnicami.

Kriptografija je tehnika, ki se je razvila med drugo svetovno vojno in uporablja elemente računalništva in matematične teorije. Med vojno so kriptografijo uporabljali za varen prenos podatkov in informacij. V svetu kripto valut se uporablja za varnen prenos podatkov in denarja na spletu.

Read More

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!