Zgodovina denarja in bitcoin

2,064 Views

Vsak dan znova in znova poslušam in berem, kako nam strokovnjaki, ki se ukvarjajo s fiat valutami, svetujejo naj držimo prstre stan od kripto valut, kot so bitcoin, ethereum, ripple in ostali alt-kovanci. Žal se z njihovimi predvidevanji in napovedni ne morem strinjat. Zakaj?

Bitcoin je zelo mlada valuta. Ideja za bitcoin je bila predstavljena leta 2008, leta 2009 pa je zaživelo omrežje Bitcoin. Dejansko vrednost, pa določamo mi, uporabniki kripto valut.

Enako je bilo tudi z vsako ostalo valuto oz. predmeti, ki so se uporabljali za izvajanje plačil. Vse skupaj se je začelo tako, da so naši daljni predniki menjavali dobrine. Tudi tukaj so morali oni sami določiti koliko je vredno npr. 10 krompirjev in koliko 10 kamenov. Sčasoma so se pojavili prvi kovanci. Tudi tukaj je bilo potrebno določiti vrednost. 1 zlatnik je vreden npr. 100 krompirjev.

Ker je prihajalo do zlorab in so ljudje vsak kovanec malo “popilili” (danes je to rudarjenje) in iz opilkov, ko se jih je nabralo zadosti vlivli nov kovnec, so se na robovih kovanec pojavile zareze. Tudi današnji kovanci imajo na robeh oznake, a tokrat bolj zaradi izgleda kot zaščito.

Leta 1661 so se prvič pojavili bankovci. Torej trenutek, ko so ljudje sprejeli odločitev, da lahko ima košček papirja veliko vrednost.

Vse skupaj zveni zelo znano in se lahko prenese tudi v svet kripto valut. Tudi tukaj vrednost določamo mi. Ker pa gre za tako novo valuto, je do nje marsikdo seveda nezaupliv in enako je bilo, ko se je pojavil denar. Kmet, ki je v zameno za 100 krompirjev dobil 1 kovanec, bi bil verjetno dosti bolj zadovoljen če bi dobil npr. 100 litrov vina. A hitro je ugotovil, da ima tudi kovanec vrednost in, da lahko v zameno dobi tudi več kot 100 litrov vina, če le izbere pravi trenutek.

Tako kot so se ljudje navadili najprej na blagovno menjavo, kovance in bankovce se bodo navadili tudi na kripto valute in na dejstvo, da lahko ima tudi nekaj kar obstaja samo v obliki digitalnega zapisa vrednost.

Do tega verjetno ne bo prišlo jutri in nikakor ne moremo pričakovati, da bodo naši starši, babice in dedki začeli plačila izvajati v kripto valutah. A tako kot so ljudje sprejeli denar, mu dali neko vrednost in se naj navadili, bodo sprejeli tudi kripto valute in le-te se bodo vsak dan bolj pojavljale v naših življenjih.

Prav tako lahko rast kripto valut primerjamo z npr. ameriškim dolarjem. Če si imel, ko se je dolar leta 1785 pojavil 1000$ je to danes vredno $23,638.07. Gre torej za 2363.81% rast in to v času, ko ni bilo interneta.

Vsaj za zdaj kripto valute ne bodo zamenjale denarja, so le alternativa. Kako bo v prihodnosti, pa je danes težko napovedati, a glede na to, da tudi velikani kot je Samsung vstopajo v svet kripto valut lahko kaj hitro vse skupaj postane nekaj povsem normalnega.

Leave a comment

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!