Oprema, ki se uporablja za rudarjenje kripto valut (ang. cryptocoin mining) je vsem, ki ob svojem delu uporabljate računalnik, že dobro znana. Potrebna je matična plošča, procesor, trdi disk, ram, grafična kartica, napajalnik in nekaj kablovja. Torej vse kar ima oz. mora imeti vsak računalnik.

Rudarjenje s pisarniškim računalnikom?

To obdobje, ko so imeli pisarniški računalniki zadosti moči za preračunavanje zapletenih matematičnih enačb je konec. Danes je za reševanje teh matematičnih algoritmov potrebna večja moč in tako so se pojavili računalniki za rudarjenje kripto valut. Od normalnih, pisarniških računalnikov se razlikujejo predvsem po moči, ki jo imajo za preračunavanje, ki je potrebno za odkrivanje/rudarjenje kripto kovancev.

Seveda se še vedno da rudariti tudi s pisarniškim računalnikom, a je nesmiselno, saj dobiček (če bo) ne bo ravno velik.

Za salo sem za rudarjenje priredil mini računalnik Raspberry Pi 2, ki ni večji kot kreditna kartica.

Računalniki namenjeni rudarjenju

No takšni računalniki, ki so namenjeni rudarjenju (ang. mining rig) zaradi večjega števila komponent, ki so potrebne za povečanje moči tudi izgledajo nekoliko drugače. Na sliki spodaj je primer računalnika za rudarjenje kripto valut, ki ima 7 grafičnih kart Nvidia 1070. Vse ostale komponente pa lahko najdete v pisarniških računalnikih.

Drug razlog za drugačen izgled je hlajenje. Med rudarjenjem se računalniki grejejo, zato je potrebno zagotoviti zadosten pretok zraka.

Radiator, ki dela denar

Tako se več krat pošali sodelavec, saj v pisarni pozimi za ogrevanje uporabljam dva računalnika za rudarjenje kripto valut. Brez najmanjših težav med rudarjenjem tudi ogrejeta dve pisarni na prijetnih 25°C. Se dobro, da sem v pisarno vgradil tudi tri IR panele, ki so zdaj popolnoma izklopljeni.

Pri rudarjenju kripto valut je ravno gretje en izmed glavnih problemov, ki lahko zelo vpliva na življenjsko dobo opreme. Zato mora biti vedno poskrbljeno za zadosten dotok svežega zraka.

Primerjava grafičnih kart

Ker je za rudarjenje kripto valut s katerimi se ukvarjam najbolj pomembna moč grafičnih kart, sem se za par dni zaprl v pisarno in testiral večino omembe vrednih grafičnih kart.

Vse teste sem opravil z rudarjenjem različnih kripto kovancev in pod različnimi pogoji. Nekaj rezultatov je prikazanih v spodnji tabeli. Ogledaš si lahko tudi celoten seznam testiranih grafičnih kart za rudarjenje.

Bi postal rudar?

Oglej si priljubljeno storitev na ključ, kjer jaz poskrbim za vse. Tvoja digitalna denarnica pa se polni dan in noč, brez dela in skrbi.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!