Ali rudarjenje res porabi toliko elektrike?

438 Views

Zadnje čase se govori o veliki porabi elektrike, ki je potrebna za rudarjenje kripto kovancev. Ampak ali je res, da v primerjavi z ostalimi plačilnimi sistemi porabi toliko več elektrike?

Računalniki za rudarjenje kripto valut imajo res višjo porabo kot pisarniški računalniki, saj za preračunavanje matematičnih algoritmov, ki so potrebni za odkrivanje/rudarjenje kripto kovancev, potrebujejo večjo moč. V večini primerov imajo računalniki namenjeni rudarjenju kripto valut (ang. cryptocoin mining rigs) več grafičnih kart in tako večjo GPU moč. Računalniki, ki jih postavljam imajo porabo nekje med 700 – 200W. Vse je odvisno od števila grafičnih kart in vrsti kripto valit, ki jih tak računalnik rudari.

OK, res je takšna poraba kar visoka, ampak kaj je potrebno za uspešno plačilo z uporabo kripto valut? Zadosti sta že dva telefona, vse ostalo bodo opravili računalniki/rudarji, ki “komunicirajo” z blockchainom. Marsikdo bo rekel, saj tudi jaz lahko pošljem plačilo preko svoje banke kar preko telefona.

Res je, danes je na srečo mogoče tudi to, ampak. Za izvršitev tega plačila in delovanje celotnega omrežja vašega izbranega plačilnega sistema je potrebno:

  • Podjetje, ki procesira plačila, npr VISA, mora biti prisotna v večini držav, kjer delujejo, kar pomeni pisarne, računalnike, gretje in hlajenje, …
  • Prav tako morajo biti vsa mesta/trgovine, ki sprejemajo to plačilno sredstvo opremljene z računalnikom, internetno povezavo in tako naprej.

Če upoštevamo, da za delovanje celotnega plačilnega sitema potrebujemo marsikaj več kot le telefon, lahko pridemo do zaključka, da je verjetna celotna poraba vseh plačilnih sistemov na svetu občutno večja, kot poraba elektrike, ki je potrebna za rudarjenje kripto valut.

Mogoče se motim, a mislim, da večina, ki govori o ogromni porabi elektrike za rudarjenje, gleda na vse skupaj preveč ozko. Ne zavedajo se, da za vsem, kar se jim zdi popolnoma samoumevno, stotijo ogromni sistemi in ogromno ljudi, ki zahtevajo ogromno električne energije. Za njih je transakcija zaključena, ko na svojem prenosnem računalniku s 75W adapterjem potrdijo plačilo.

Leave a comment

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!