Kratka zgodovina strojne opreme za rudarjenje valute bitcoin

1 View

Ni še tako dolgo, ko je bil za rudarjenje kripto valute bitcoin potreben normalen računalnik, katerega moč ni presegala zmožnosti računalnikov, ki jih imamo danes doma. Takrat so bili rudarji v večini računalniški zanesenjaki in hobi kriptografi.

cpu rudarjenje
Vsem dobro poznana nalepka

Leta 2009, ko se je pojavilo omrežje Bitcoin in z njim prvi rudarji, ki so za “iskanje” kovancev uporabljali procesorko moč (CPU), je bila “nagrada” za odkrit blok 50 bitcoin-ov (BTC). V tistem času si lahko na dan z malo močnejšim računalnikom narudaril bitcoine v vrednosti okoli 3€. Težavnost rudarjenja (količina procesorske moči, ki je potrebna) je bila zelo nizka in takrat so ljudje za igranje iger še uporabljali grafične karte in ne kartonastih škatel kamor vstavimo telefon. A stvari so se v manj kot desetih letih zelo spremenile.

Danes bi bila nagrada za blok 50 BTC vredna približno 350,000€. Pred približno dvema mescema, ko je bila cena za 1 BTC skoraj 16,000€, pa bi to naneslo na približno 800,000€ ($1,000,000). Nekaj zgodnjih rudarjev, ki so seveda svoje kripto kovance zadržali dovolj dolgo, je tako lepo zaslužilo.

Zanimiva je tudi zgodba, kako in kdo je kripto valuti bitcoin določil ceno. To je bil lačen stric po imenu Lazlo Hanyecz, ki je maja 2010 na znanem forumu namenjenemu valuti bitcoin zapisal “Pizza for bitcoins?” ali po naše “Pica za bitcoine?”. Za dve velici pici je ponujal 10,000 bitcoin-ov. Zapisal je tudi da želi dve zato, da mu bo ostalo še kaj za jutri in, da lahko pice spečeš sam ali jih za njega naročiš v piceriji.

Sčasoma se je našel nekdo, ki mu je dostavil dve pici in tako je Lazlo pojedel pici, ki bi bili samo osem let kasneje vredni skoraj 7,000,000€.

Bolj pomemben dejavnik je oktobra 2010 javno objavljena koda za rudarjenje z močjo grafičnih kartic. Z rastjo težavnosti rudarjenja valute bitcoin je rasla tudi potreba po močnejši strojni opremi. Tako se je pojavilo rudarjenje z uporabo moči grafičnih kartic (GPU).

gpu rudarjenje
Plastični dodatki so zaradi boljšega hlajenja!

Za rudarjenje z grafično kartico je bilo potrebno zelo malo tehničnega znanja. Rudarjenje je še vedno lahko opravljal vsak z nekoliko močnejšo grafično karto, ki so se v tistem času v glavnem uporabljale le za igranje iger. To pa se je hitro spremenilo.

Kmalu so se pojavili prvi “rudarski stroji“. To si bili računalniki, ko so uporabljali poceni matične plošče in minimalne količine pomnilnika. Preko priključkov PCI Express in razširitvenih kablov, pa je bilo priklopljenih do 5 grafičnih kart.

Razvoj takšnih “rudarskih strojev” je vsem, ki so bili pripravljeni vložiti v strojno opremo omogočil dokaj dobičkonosno rudarjenje. S pojavom velikega števila novih rudarjev, se je povečala tudi težavnost, potrebna moč za rudarjenje. Junija 2011 se je pojavil čipi FPGA ali angleško field-programmable gate arrays.

mining farm
Nočna mora pripadniki enote za deaktivacijo bomb.

Rudarstvo je s pojavom čipov FPGA, ki so se lahko programirali posebaj za potrebe rudarjenja in je za preračunavanje porabilo do trikrat manj elektrike, dosegalo razcvet. Za kratek čas je zgledalo, da FPGA čipi ponujajo rešitev na težave rudarjev.

Leta 2011 je postalo jasno, da so hobi rudarji, ki so za rudarjenje kripto valute bitcoin uporababljali GPU opleli. Čipe FPGA so kmalu zamenjala integrirana vezja ASIC in bitcoin je iz hobija postal industrija.

asic rudarjenje
ASIC rudar Bitmain S9

Zaradi lažje uporabe in hitrejšega priklopa je ASIC kmalu postal standard. Za razliko od čipov FPGA, ki ga je bilo pred uporabo potrebno nastavljati, so bili čipi ASIC narejeni posebej za uporabo za rudarjenje kripto valute bitcoin.

Naslednje strojne opreme, ki bo zamenjala ASIC vezja je za zdaj nemogoče napovedati. Kljub temu, pa obstaja veliko število alt-valut, ki za rudarjenje ne potrebujejo tako močne in posebej za ta namen izdelane opreme. Kar nekaj priznanih kripto valut se rudari z GPU močjo, kar še vedno pušča odprta vrata v svet rudarstva tudi normalnim smrtnikom.

Kljub vsem spremembam se rudarjenje kripto valute bitcoin še vedno splača. Če ne za rudarje, pa za proizvajalce strojne opreme. 🙂

Leave a comment

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!