Denarnica za kripto valute

Kaj je denarnica za kripoto valute?

406 Views

Denarnica, ki lahko “hrani” kripto kovance je program, ki shranjuje javne in zasebne ključe in je sinhroniziran z različnimi blokovnimi bazami (ang. blockchain). Uporabniku takšna digitalna denarnica omogoča prejemanje in pošiljanje digitalnih kovancev in spremljanje njihove vrednosti.

Če želiš uporabljati bitcoin ali katerokoli drugo kripto valuto, boš potreboval digitalno denarnico.

Kako digitalne denarnice delujejo?

Danes uporablja denarnice za hranjenje kripto kovancev že na miljone ljudi. Kljub temu, pa še vedno prihaja do zmot, glede teka kako delujejo. V nasprotju z “žepnimi” denarnicami, digitalne denarnice ne hranijo nobene vrednosti kripto kovancev. Dejansko se kripto valute ne shranjujejo na nobeno posamezno lokacijo in tudi v fizični obliki ne obstajajo. Vse kar digitalna denarnica vsebuje so zapisi o transakcijah, shranjeni v blokih.

Digitalne denarnice za kripto valute so programi, ki hranijo vaše javne in zasebne ključe, ter so povezane z različnimi blokovnimi bazami in tako uporabnikom omogočajo pošiljanje denarja, spremljanje vrednosti kripto kovancev in opravljanje drugih operacij. Ko ti nekdo pošlje bitcoin-e ali katero drugo kripto valuto, dejansko samo prepiše lastništvo iz svoje denarnice na tvojo. Če želiš s temi kripto kovanci nato opraviti nakup ali jih pretvoriti v drugo valuto, se mora zasebni ključ, shranjen v tvoji digitalni denarnici, ujemati javnemu ključu, kateremu je bila kripto valuta dodeljena. Če se javni in zasebni ključ ujemata se izvede transakcija, ki pa je zapisana zgolj kot prenos v blokovni bazi. Seveda to vpliva tudi na stanje v tvoji denarnici, ki se ustrezno spremeni.

Različne vrst digitalnih denarnic za hranjenje kripto valut

Obstaja več vrst digitalnih denarnic za hranbo kripto valut, ki ponujajo različne načine shranjevanja in dostopa do kripto kovancev. Digitalne denarnice lahko razdelimo v tri skupine: programske, strojne in papirnate. Programske denarnice se nato delijo še na namizne, mobilne in spletne.

Online denarnice

 • Namizne denarnice se namestijo na osebni računalnik. Dostop do kripto valut je mogoč samo iz računalnika na katerem je denarnica nameščena. Namizne denarnice ponujajo visoko raven varnosti, vendar lahko v primeru okužbe z virusom izgube vsa sredstva.
 • Mobilne denarnice se namestijo na telefon in omogočajo dostop do kripto valut kjerkoli. Mobilne denarnice so navadno manjše in uporabniku umogočajo manj možnosti, kot namizne denarnice. Ponujajo dokaj visoko raven varnosti, če imate pravilno zaščiten telefon.
 • Spletne denarnice delujejo v oblaku in so dostopne iz katerekoli naprave, ki lahko dostopa do interneta. Spletne denarnice so sicer priročne za uporabo, a je raven varnosti precej nižja. Vaš zasebni ključ namreč hrani tretja oseba. Vaši kripto kovanci so tako izpostavljeni hekerskim napadom in kraji.

Offline denarnice

 • Strojne denarnice se od programskih razlikujejo po tem, da zasebni ključ shranjujejo na strojno napravo, kot je npr. USB ključ. Kljub temu, da lahko strojne denarnice opravljajo transakcije na spletu, so vsi podatki shranjeni offline, kar zagotavlja vešji nivo varnosti. Strojna denarnica je lahko združljiva z več spletnimi vmesniki in lahko podpira različne kripto valute. Uporabnik strojno denarnico priklopi na svoj računalnik ali mobilno napravo, vpiše PIN in že lahko opravlja transakcije. Strojne denarnice omogočajo enostavno uporabo, kljub temu pa zaradi hrambe vseh podatkov na napravi sami povečajo varnost.
 • Papirnate denarnice so enostavne za uporabo in zagotavljajo zelo visoko raven varnosti. Izraz “papirnata denarnica” se lahko preprosto navezuje na izpisek vaše digitalne denarnice in zasebnih ključev. Lahko pa je tudi programska oprema, ki se uporablja za varno ustvarjanje ključev, ki se nato natisnejo. Uporaba je relativno enostavna. Prenos bitcoin-ov ali druge kripto valute v papirnato denarnico se izvrši z nakazilom iz vaše digitalne ali strojne denarnice na naslov, ki je prikazan na papirnati denarnici. Če želite nato porabiti kripto kovance, jih je potrebno prenesti nazaj v digitalno denarnico, kar se lahko opravi kot transakcija ali tako, da preprosto poskenirate QR kodo. Papirante denarnice se uporabljajo predvsem za dolgotrajno hrambo digitalnih valut.

Ali so digitalne denarnice varne?

Raven varnosti denarnice za hranjenje kripto valut je odvisna od vrst denarnice, ki jo uporabljaš (namizne, mobilne, spletne, strojne, papir) in ponudnika storitev. Hranjenje kripto valut v denarnici v oblaku je bistveno bolj tvegano kot hranjenje na napravi brez spletne povezave. Spletne denarnice so izpostavljene hekerjem, ki lahko luknje v programski opremi izkoristijo za krajo vaših sredstev. V denarnice brez povezave (strojne in papir) ni mogoče vrediti, saj niso dosegljive na spletu in se za varnost ne zanašajo na tretjo osebo.

Kljub temu, da so spletne denarnice najbolj ranljive in izpostavljene napadom, je potrebno ob uporabi katerekoli vrst denarnice poskrbeti za določene varnostne ukrepe. V primeru izgube zasebnega ključa boste izgubili dostop do sredstev neglede na to katero vrste denarnice uporabljate. Prav tako ni mogoče preklicati opravljenih transakcij.

Previdnost nikdar ne škodi!

 • Napravite varnostno kopije digitalne denarnice in jo hranite na varnem mestu.
 • Na spletnih denarnicah in denarnicah na napravah do katerih bi lahko dostopala tretja oseba nikoli ne imejte previsokih vsot. Svoje kripto kovance raje hranite na napravah brez povezave do spleta (strojne ali papir).
 • Posodabljajte programsko opremo! Poskrbite, da bo vaša programska oprema vedno posodobljena. Le tako boste najbolje zaščiteni pred zunanjimi vdori. Redno posodabljajte tudi ostalo programsko opremo na napravi in vedno uporabljajte zaščito pred virusi.
 • Dodajte več načinov varovanja! Večja kot je stopnja varovanja, bolj bodo vaši kripto kovanci varni. Za denarnice vedno izbirajte dolga in zapletena gesla. Prav tako poskrbite, da denarnica omogoča dvosmerno preverjanje (two-way authentication) in, da je prenos kripto valut vedno potreno potrditi s PIN geslom. Odločiš se lahko tudi za uporabo denarnic kot Armory ali Copay, ki za potrdite transakcije zahteva potrdite iz strani drugega, prej določenega uporabnika.

Več kripto valut v eni denarnici

Kljub temu, da je bitcoin daleč najbolj znana in priljubljena kripto valuta, se je pojavilo že več kot 1000 novih kripto valut (imenovanih altcoins). Vsak se razlikuje po ekosistemu in strukturi. Če vas zanima trgovanje ali uporaba več valut lahko uporabljate denarnico, ki omogoča hranjenje več kripto valut.

So kripto denarnice anonimne?

Ja in ne. Kripto denarnice so preudonimne. Čeprav niso vezane na dejansko identiteto uporabnika, so vse transakcije javno in trajno shranjene v blokovni bazi. Vaše ime ali naslov seveda nista znana, vendar se lahko javno dostopni podatki uporabijo za sledenje vaši identiteti. Če te zanima popolna anonimnost si oglej projekt DarkWallet, ki si prizadeva za popolno anonimnost z uporabo prekritih naslovov in mešanjem kovancev.

Katera kripto denarnica je najboljša?

Odgovor na to je težak. Vse je odvisno kako nameravati uporabljati denarnico.

 • Potrebujete dostop do kripto kovancev vsak dan ali jih hranite kot doloročno naložbo.
 • Nameravate uporabljati več valut ali samo eno?
 • Potrebujete dostop do sredstev od koderkoli ali zadostuje ena naprava.

Pred pričetkom razmislite in ocenite svoje zahteve in glede na to izberite primerno vrsto denarnice.

Če potrebujete dostop vsak dan je primerna izbira mobila ali namizna denarnica. Če želite kripto kovance hranite dlje časa pa je najbolj varna izbira strojna ali papirnata denarnica.

 

Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0; uveljavljajo se lahko dodatni pogoji.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!