kaj je rudarjenje kripto valut

Kaj je rudarjenje kripto valut?

633 Views

Rudarjenje kripto valut vključuje dve funkciji oz. nalogi, ki jih rudarji opravljajo in sicer:

 • Dodajanje transakcij v blokovno bazo (ang. blockchain),
 • Sproščanje novih kovancev.

Vsak blok, ki ga dodajo rudarji, mora vsebovati dokazilo o delu (ang. proof-of-work ali PoW).

Za rudarjenje kriptovalut potrebujemo računalnik in poseben program, ki rudarjem pomaga pri reševanju zapletenih matematičnih problemov, ki so potrebni za odkrivanje novih kripto kovancev. Rudarji poskušajo v rednih intervalih rešiti blok, ki vsebuje transakcijske podatke z uporabo kriptografskih hash funkcij. Kriptografija je tehnika, ki se je razvila med drugo svetovno vojno in uporablja elemente računalništva in matematične teorije. Med vojno so kriptografijo uporabljali za varen prenos podatkov in informacij. V svetu kripto valut se uporablja za varnen prenos podatkov in denarja na spletu.

Hash vrednost je numerična vrednost fiksne dolžine, ki unikatno identificira bloke. Rudarji uporabljajo svoj računalnik za reševanje kompleksnih računov in tisti, ki prvi najde rešitev dobi za svoje delo nagrado. Nagrada za odkritje bloka pri Bitcoinu je trenutno 12,5 BTC.

Pred začetkom rasti prljubljenosti kripto valut so bili rudarji samo kriptografski navdušenci. Danes pa se rudarstvo šteje za donosen posel, ki se ga loteva vedno več ljudi. Če tudi tebe zanima si preberi kako začeti rudariti kripto valute.

Celoten komolet za rudarstvo kripto valut je sestavljen iz grafičnih kartic, procesorja, napajalnika, pomnilnika, kablov in ventilatorja. Cene pa se gibljejo od 2500€ navzgor.

Se rudarjenje kripto kovancev še izplača?

Za rudarjenje se lahko uporabi skoraj vsak računalnik oz. naprava, ki ima vsaj malo procesorske moči. Glede na moč, ki jo ima naprava s katero rudariš, je odvisen tvoj dobiček. Kot dokaz temu, sem za rudarjenje priredil računalnik, ki ni večji kot kreditna kartica in ga mnogi in tudi jaz uporabljamo za medijski center na svojih televizijah. Govorim o mini računalniku Raspberry Pi, ki pa se kot rudar ni najbolje odrezal. V treh dneh je narudaril za 0,00012359 kripto valute FlorinCoin (FLO). Ob poskusu pretvorbe v evro sem dobil vrednost 0,00.

Če pa si v opremo oz. računalnike za rudarjenje pripravljen vložiti več, pa je lahko vse skupaj prav dobičkonosno. Ob vložku okoli 5000€ za opremo lahko pričakuješ dnevni zaslužek nekje med 40 in 50 evrov. Če zanemarimo druge stroške se ti lahko vložek ob upoštevanju mojih nasvetov povrne že v manj kot štirih (4!) mescih.

Torej odgovor na vprašanje ali se rudarjenje kripto valut izplača je. Vse je odvisno od tvojega vložka. Več kot vložiš, več kripto kovancev bodo narudarili tvojo računalniki. Seveda je za uspešno rudarjenje potrebna tudi optimalna nastavitev vse opreme in uporaba različnih programov za rudarjenje.

Za vse, ki bi radi začeli z rudarjenjem kripto valut a za to nimajo potrebnega znanja, imam pripravljen paket na ključ, kjer bom za vse poskrbel jaz. Vam se bo le polnila digitalna denarnica.

Kaj potrebujem za rudarjenje kripto valut?

Za rudarjenje alternativnih kripto valut, ki se glede na ceno opreme in ostale stroške tudi najbolj izplača in med katere sodijo kripto kovanci Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Siacoin, Zcash in Zcoin boš potreboval:

 • Digitalno denarnico, ki sprejema kripto kovance, ki jih žališ rudariti,
 • Programsko opremo, ki omogoča rudarjenje,
 • Uporabniški račun v rudarskem bazenu, ki je skupnost rudarjev, ki združujejo svoje računalnika za povečevanje dobičkonosnosti in stabilnosti dohodka.
 • Zanesljivo povezavo z internetom.
 • Prostor za postavitev svojega računalnika za rudarjenje v kleti ali klimatiziranem prostoru.
 • Računalnik prilagojen za rudarjenje kripto kovancev. Namig: nikar za rudarjenje ne uporabljajte prenosnika, igralne konzole ali mobilne naprave. Te naprave zaradi neučinkovitosti niso dobičkonosne.
 • Osebno radovednost. Za uspešno rudarstvo je potrebno redno spremljati trg in ustrezno prilagajati programsko in strojno opremo. Najuspešnejši rudarji na teden porabijo več ur za preučevanje in prilagajanje nastavitev.

Vedno se ob rudarjenju pojavi tudi vprašanje “Kaj storiti z narudarjenimi kripto kovanci?”. Možnosti so dejansko le tri:

 • Kovance hraniš v digitalni denarnici za kripto kovance in čakaš na rast in posledično višji zasložek. Če bi vsi kripto kovanci rasli tako kot bitcoin in bi danes imeli 1000 kovancev X valute, bi bili ti čez 10 let vredni mnogo več kot danes. Ker pa je bitcoin že utrl pot kripto valutam so lahko pričakovane rasti v primeru uspeha kripto valute tudi večji in hitrejši.
 • Z narudarjenimi kovanci na borzi trguješ in z malo sreče in poznavanja trga lahko tako svoj dobiček še povečaš. V nekaterih primerih so tako ljudje v par urah prišli tudi do 5 kratnikov tega, kar bi dobili če bi narudarjene kovance takoj pretvorili v evro. Seveda lahko gre vse skupaj tudi v drugo smer.
 • Kovance na borzi zamenjaš v denar in ga izplačaš na bančni račun.

Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0; uveljavljajo se lahko dodatni pogoji.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!