Kaj so kripto valute

Kaj so kripto valute?

553 Views

Kripto valute so v večini primerov varna in anonimna oblika digitalna denarja. Kripto valute za delovanje uporabljajo kriptografijo. Kriptografija je proces, ki se uporablja za pretvorbo čitljivih podatkov v skoraj nezlomljivo (uncrackable) obliko znakov. Kljub anonimnosti se lahko ta skupek znakov uporabi za sledenje in preverjanje stanja vsakega nakupa oz. prenosa kripto kovancev med digitalnimi denarnicami.

Kriptografija je tehnika, ki se je razvila med drugo svetovno vojno in uporablja elemente računalništva in matematične teorije. Med vojno so kriptografijo uporabljali za varen prenos podatkov in informacij. V svetu kripto valut se uporablja za varnen prenos podatkov in denarja na spletu.

Kripto valute omogočajo uporabnikom varna plačevanja, brez odpiranja bančnih računov. Med najbolj prepoznavne kriptovalute sodijo Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), LiteCoin (LTC), … V zadnjem času pa se omromno govori tudi o kripto valuti Ripple (XRP) in Siacoin (SC).

Bitcoin se je prvič pojavil leta 2009 in je prva kripto valuta. Bitcoin je ustvaril Satoshi Nakamoto, obstoj katerega še danes ostaja nekakšna uganka.

Danes obstaja več kot 1000 različnih kripto valut. Če te zanima koliko kripto valut obstaja si oglej seznam vseh kripto valut.

 

Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0; uveljavljajo se lahko dodatni pogoji.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!