Kako delujejo kripto valute

Kako delujejo kriptovalute?

602 Views

Kripto valute za delovanje in procesiranje transakcij uporabljajo blokovno bazo (ang. blockchain). Blokovna baza oz blockchain bi lahko primerjali z mnogo knjigami oz dokumenti, ki se v popolnoma enaki obliki pojavljajo na več mestih. Blokovna baza se tako v enaki obliki pojavlja na računalnikih po svetu. Vedno posodobljena različica te baze je vedno na voljo vsem imetnikom in uporabnikom kripto kovancev.

V blokovno bazo ali blockchain se zapisujejo vse transakcije in lastništvo za vsak delček kripto valut. Vodenje oz. obstoj podatkovne baze za vsako kripto valuto omogočajo rudarji, ki za obdelovanje in reševanje zapletenih matematičnih enačb uporabljajo zelo zmogljive računalnike. Naloga rudarjev je posodobitev blokovne baze vsakič, ko se izvede nova transakcija in zagotavljanje pristnosti informacij, s čimer se ugotovi ali je transakcija varna in pravilno izvedena. V zameno za svoje storitve, rudarji prejemajo delčke izvedenih plačil, ki so prikazane kot provizije pri izvedbi plačil.

Kripto valute nimajo fiksne vrednosti. Vrednost kripto valut niha glede na ponudbo in povpraševanje. Vrednost kripto kovancev tako določajo uporabniki sami z določanjem svojih cen pri nakupu in prodaji, ki pa mora biti seved takšna, da se z njo strinjata tako kupec, kot prodajalec.

Za obdelavo transakcij v blokovni bazi niso potrebni posredniki, kot je banka. Tukaj gre za prenos kripto kovancev neposredno med dvema osebana. Tako odpadejo vse provizije, ki jih z obdelavo zaračunajo banke in ostale finančne institucije. Identiteta kupca in prodajalca med nakupom ni razkrita. Kljub temu pa je vsaka transakcija javno objavljena v blokovni bazi.

 

Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0; uveljavljajo se lahko dodatni pogoji.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!